2010. november 30., kedd

Tigris-ölelés

Múltkor, miközben a "nevelőtáblákat" kerestem a "Népnevelés" c. bejegyzésemhez, a Krescsatyik-on összefutottam egy tigrissel. Mosolyogva integettem neki, erre rögtön odajött hozzám és megölelt aztán ment tovább.




Egy darabig követtem és figyeltem az emberek reakcióit, amint a tigris tárt karokkal feléjük vette az irányt. Sokan borzadva, idegenkedve nagy ívben elkerülték őt, ám voltak, akik örömmel belebújtak a tigris-ölelésbe. 




Anyukámnak ma van a születésnapja. Messze vagyok tőle, hogy megöleljem, de innen küldök neki egy naaaagy tigris-ölelést J 

2010. november 29., hétfő

Melyiket válasszam?






Mikor megláttam a nőt a kockás kabátban a kirakat előtt, túl messze voltam, hogy lefotózhassam - így aztán gyorsan odaspuriztam. Néztek is a járókelők, hogy ki kerget J 


2010. november 28., vasárnap

Éjjel és nappal










A felső képen egy tipikus hétköznapi esti forgalom - sok-sok dudával és szabálytalankodással J
És az is látszik, milyen remekül lehet a kereszteződés közepén parkolni...
Az alsó képen meg egy tipikus reggel - még csak a korán kelők indultak el.

2010. november 27., szombat

Csak lazán!





Tegnap reggel -2 fok volt odakint, de olyan szépen sütött a nap, hogy kimentem fotózni. Alig tettem pár lépést és jött szembe a srác lazán, fittyet hányva a hidegre és nem foglalkozva a vadul kattintgató, guggoló fotóssal J

2010. november 26., péntek

Torony-belső





A Szent Szófia székesegyház harangtornyában készült a kép. A torony a 17. században épült, azóta többször átépítették. A 76 méter magas toronyba - sok hasonló toronnyal ellentétben - kényelmesen széles lépcsősor vezet fel, de így is megérzi az ember, mire felér J Viszont igen szép panoráma van odafentről, különösen a Szent Mihály székesegyházra (képek itt). Szóval megéri megmászni a lépcsőket J Majd jön kintről is kép...

2010. november 25., csütörtök

Kulisszák mögött

A várost járva egy kis fotós csapatba botlottam. Egy ideig néztem, hogyan dolgoznak - a borús idő ellenére nagyon jó hangulatban folyt a munka.







2010. november 24., szerda

Búcsú a novemberi tavasztól




November közepéig igen szép tavasz volt Kijevben: napsütés, közel 20 Celsius fok - öröm volt az utcákon lófrálni :-) Tegnap már csúnya esős időnk volt, viszont állítólag hétvégén már havazás lesz - hurrá!

2010. november 23., kedd

Time's Square









Óraüzlet a Krescsatyikon.
Nem Time Square, de úgy gondoltam, egy bejegyzést megér J


2010. november 22., hétfő

Most nem rombolnak



Szent András templom az András lejtőn, felújítás alatt. A cím arra utal, hogy a bolsevik rezsim alatt nem volt túl megnyugtató, ha munkagépek jelentek meg egy-egy templom, székesegyház közelében, ugyanis abban az időben több templomot is leromboltak (pl. a Szt. Mihály székesegyházat, melyről már feltötltöttem pár képet, lerombolták 1937-ben, majd 1997-2000-ben újjá építették: http://kijevfotoblog.blogspot.com/2010/11/belekezdek.html).

2010. november 21., vasárnap

Cipőt részletre

Kommentnek csak annyit írok, hogy ez az egyik „csuda”, amivel eddig csak itt találkoztam: cipő részletfizetésre kapható... Kíváncsiságból megnéztük a neten, hogy mi szükséges a részletfizetés engedélyezéséhez: személyi igazolvány és adószám J








2010. november 20., szombat

Népnevelés

A múltkor fényképezőgép nélkül jártam a városban és megakadt a szemem ezeken a plakátokon. Bár ma már nyoma sem volt a múlt heti novemberi tavasznak, így is elindultam, hogy az intelmeket lencsevégre kapjam.

Nem tudom, hogy az UNICEF-nek máshol is van-e ilyen kampánya, vagy csak Ukrajnát tünteti ki effajta figyelemmel? Ha az ember nem tanulta meg otthon, akkor majd az utcán? J

Tetszett, hogy a fekete-fehér posztereken csak az ukrán zászló színei színesek, ezért a képeket is ebben a szellemben készítettem. A kék sávban mindegyik plakáton ugyanaz a szöveg:

"Egyszerű dolgok életet menthetnek."

A sárgával jelölt szöveg más-más intelmet fogalmaz meg:


"Tartson 2 méter távolságot a betegektől!"

"Tiszta kéz mindenkor és mindenhol."

 

"Teljes értékű étkezés és alvás.
Kerüljék a túlterheltséget."

 "Kerülje a csoportosulást!"

 "Megbetegedtél? Ülj otthon!"

Belekezdek :-)

Az utóbbi időben annyi féle-fajta blogot olvastam, hogy kedvet kaptam egy sajáthoz. Miért éppen Kijevről? Mert most éppen itt lakom: idén tavasszal Budapestről ide költöztünk (terveink szerint 2-3 évre).
Van már Kijevről blog, nem is egy. Az enyémmel a célom, hogy fotókban bemutassam a várost: szépségeit, furcsaságait, és mind azt, ami mindennapjaim során megfogott.

Elindulok a bloggal, tapasztalatom még nincs, útközben - remélhetőleg - kialakul :-) Minden észrevételt, tanácsot, ötletet és hozzászólást szívesen veszek!

Ízelítőnek a Szent Mihály székesegyházzal (St. Michael's Golden-Domed Monastery) kezdek: ez volt az első, amit itt Kijevben lefotóztam.

Az eredeti székesegyházat (mely a 11. században épült és azóta folyamatosan bővítették, szépítették) a bolsevik rezsim alatt 1937-ben lerombolták. Ehhez egyetlen professzor, Nyikolaj Makarenko, nem adta aláírását, aki "jutalmul" egy szibériai börtönben kötött ki és ott is halt meg. A székesegyházat 1997-2000-ben újjáépítették.







A székesegyházról bővebben Ági blogján olvashattok: http://kijeviblog.blogspot.com/2009/11/mihaly-napja.html


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...