2011. február 28., hétfő

Már csak díszek



A "párocska" a Hadtörténeti Múzeum bejárata előtt áll - virágocskáikkal egyáltalán nem tűnnek veszélyesnek, és valahogy háborút sem sugallnak. Viszont odabent a múzeumban már más a helyzet: nincsenek virágok, nincs vidámság - érezni a félelmet, hallani a fegyverek ropogását... Ennyire jól "megcsinált" hadtörténeti kiállítást eddig még nem láttam! Nagy hiányossága a múzeumnak, hogy csak ukránul van "feliratozva". Illetve olyan gyenge a megvilágítás, hogy állvány nélkül egy használható képet sem tudtam készíteni odabent... De egy látogatást mindenképpen megér a múzeum, főleg, ha sikerül angolnyelvű vezetőt szerezni!

2011. február 27., vasárnap

Beszarabszkij piac





Alapvetően nem szeretem a piacokat. DE a Beszarabszkij piac nem egy szokványos piac. Ez a piac maga a Kánaán! Csodaszép áru (már-már azt gyanítom, hogy az éjszakát a gyümik suvickolásával töltik) ízlésesen kipakolva - nem ám hegyén hátán minden.  Itt még decemberben is friss, ropogós, édes cseresznyét lehet venni. Eddig még sosem ettem cserkót decemberben - hát most ezt bepótoltam. A "kofák" kedvesen kínálgatják az árut, a kóstolás szinte kötelező vásárlás előtt. Garantáltan teli szatyrokkal távozik innen a vevő :-)

A piac a Beszarabszkij téren található. Már a XIX. század végén aktív kereskedelem folyt a téren, többek között a Besszarábiából érkező borkereskedőknek köszönhetően - valószínűleg innen ered a tér neve. A piacnak is helyet adó épületet 1910-1912 között építették. A hely nem tagadja meg múltját - ma is aktív kereskedelem folyik itt: nem csak a piacon, hanem a tér alá épített "Metrograd"-ban (földalatti pláza) illetve a közelben lévő Mandarin Plázában is. Van minden, mi szemszájnak ingere :-)

2011. február 25., péntek

Játékba jelentkezem :-)

Mácsai Ferenc bloggertársunk egy játékot indított, amelybe én az alábbi képekkel ezennel bekapcsolódom :-) Egyúttal köszönöm Ferencnek a lehetőséget!



2011. február 23., szerda

Vidám téli séta


A télnek valahogy most, február végén jutott eszébe, hogy mégis csak tél van: napok óta havazik és hetek óta nem ment -10 fölé a hőmérséklet - egész télen nem volt ilyen hideg, csak most, mikor már a tavaszt várja az ember :-) Ezért teszek egy kis sétát a graffitis gyermekórháznál - a színes épület megmosolyogtat :-)

2011. február 21., hétfő

Jéghideg felfrissülés




Kijevben a tél kellős közepén is jéghhideg felfrissülést (itt: brrrrrrrrrrrr) kínálnak - én nem kérek belőle :-)

2011. február 18., péntek

"Lássuk, mi újság a nagyvilágban?"


Ahogy a helyiek mondják, "csaszpík" (csúcsforgalom) kellős közepén láttam meg a bácsit: körülötte mindenki sietett valahová, az autók türelmetlenül tülköltek, a bácsi meg csak ült nyugodtan az újságba merülve, nem törődve a nyüzsgő környezettel. Kb. 7-8 fok volt odakint, így a hideg sem zavarta meg reggeli olvasását :-)

2011. február 16., szerda

Városi lovak


Amikor a Pecserszka Lavra-nál először megláttam messziről a lovakat, nagyon meglepődtem: mit keresnek ezek itt szabadon a városközpont közelében??? Aztán közelebb sétáltam és láttam, hogy szobrok :-)

2011. február 15., kedd

Torony-belső kiállításra megy

Tavaly decemberben a nagy ünnepi boldogságban úgy döntöttem, hogy életemben először pályázok a fotóimmal, és beküldtem néhány fotót a MAFOSZ Utazás a világ körül 2011 c. fotópályázatára. Díjat ugyan nem nyertem, de két képem kiállítják, ami nagy öröm számomra :-)

Az egyik fotó Kijevben készült, a Torony-belső c. bejegyzésemben már megmutattam. A másik képet Vatikánban lőttem - nem Kijev, de azért megmutatom :-)


Torony-belső
Kijev, Szent Szófia székesegyház harangtornya


Kifelé körbe-körbe
Vatikán, Vatikáni Múzeum kijárata


2011. február 14., hétfő

Szívek Valentin napra

 



 
Ez az üzlet nem Valentin napra öltözött szívecskékbe, egész évben ilyen - az egyik kedvencem az éjszakai Krescsatyikon.

2011. február 13., vasárnap

Közértbe megyek




Erre járok bevásárolni :-) A hatalmas csillárt mindig elkerülöm, nehogy a fejemre essen - a fotón is látszik, hogy keveseknek van ilyen félelme :-)

2011. február 11., péntek

Kijev, a virágok városa


Városszerte ilyen és ehhez hasonló poszterek hirdetik, hogy Kijev a virágok városa. Tavaly nem tűnt fel, hogy annyi virág lenne a városban, hogy a virágok városának nevezzem, de idén majd jobban figyelek :-) Az tény, hogy Kijev "zöld" város: az utak mentén mindenhol hatalmas fák sorakoznak, sok-sok kisebb-nagyobb parkba lehet menekülni a forgalmas utakról.

2011. február 10., csütörtök

Villa-macska




Macsek műanyag villákból :-)

2011. február 9., szerda

Bábuskák üzletelnek


A nénik az ablakunk alatt üldögélve árulják házi portékájukat. Tavaly, nem sokkal Kijevbe érkezésünk után nagyot néztem, mikor először láttam a bábuskákat itt egy júniusi napon: 36-38 fok volt a városban, a nénik itt üldögéltek, lábuknál egy zacsin bontott csirke várta, hogy valaki hazavigye és megsüsse/mefőzze. Ezek után már szemem sem rebbent, mikor két nap múlva házi tejet árultak - ugyancsak 36-38 fokos hőségben :-) Érdekes, most, hogy hideg van, nem láttam náluk sem csirkét, sem tejet...

2011. február 7., hétfő

Bandurista




Volt már egy bandurás bejegyzésem, de most ráakadtam erre a tavalyi képre is: a bácsi a Szent Mihály székesegyház bejáratánál muzsikált, valami egészen különleges módon. Nem tudom, mióta zenél ott, de már az útikönyvemben is van egy fotó róla :-)

2011. február 6., vasárnap

A portéka takarásában


Éppen usankát próbálgattam - illetve arra vártam, hogy az árus visszaérkezzen újabb méretekkel, amikor megláttam a nénit: csak merengett a nyakékek mögött megbújva.

2011. február 4., péntek

Játék




Ismét jobbnak láttam mindkét verziót megmutatni - a graffiti miatt bizonyára sokaknak kevés lenne a fekete-fehér verzió :-) A kép Kijev egyik leglátványosabb játszóterén készült, lesz még folytatás.


2011. február 3., csütörtök

Vándordíj - hát küldöm tovább :-)



Nagy örömmel vettem át Jánostól, a Nagylátószög alkotójától a Kreatív blogger díjat. Egyrészt nagy tisztelője vagyok János munkásságának (mind a fotóit, mind az írás-stílusát nagyon szeretem), másrészt meg ez az első díj, amit képeim kapcsán kaptam :-)

Az örömködés után pedig jöjjön a kötelesség:

1. A díjat meg kell köszönni. (Megköszöntem!)
2. A logót ki kell tenni a blogra. (Nagy büszkeséggel azonnal kitettem.)
3. Be kell linkelnem, akitől kaptam. (Fentebb megtettem!)
4. Tovább kell adnom 7 embernek
Nagyon sok kedvenc blogom van, ezek közül (mindenféle sorrendiség nélkül) rájuk gondoltam - amilyen remek fotósok, bloggerek, nem kizárt, hogy már járt náluk a díj, de mégis...:
   Ági (Kijevi blog)
   Várday Béla
5. Be kell linkelni őket. (Megtörtént!)
6. Megjegyzést kell hagyni náluk. (Az is meglesz.)
7. El kell árulnom magamról hét dolgot - hát íme:
   1) nagyon nem szeretek korán kelni
   2) mindig elégedetlen vagyok a fotóimmal
   3) szeretnék egy francia bulldogot
   4) cica-szobrokat gyűjtök a világ minden tájáról
   5) imádok vásárolni
   6) szeretek a páromnak sütni-főzni
   7) fotózás mellett másik hobbi: utazás

Hát megvolnék :-)

2011. február 2., szerda

Szent András székesegyház



Az András lejtőt ékesítő Szent András székesegyházról már volt egy bejegyzésem - most sem egy klasszikus fotót sikerült készítenem. A székesegyház éppen felújítás alatt van, előtte különféle munkagépek parkolnak, illetve a környezete elég rendezetlen, ezért egyelőre nem készülhet "képeslapszerű" fotó, de ami késik, nem múlik :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...